2023 TIDA Kitchens – Highly Commended Award

Box™ Design Lead, Tim Hogarth receives an award for his kitchen design renovation in Ponsonby, Auckland.

Anyone who has teenagers will understand the need for a home that is bigger than 100 square metres. When the owners bought their 1920s bungalow 16 years ago, adolescent antics weren’t part of the priority list. The client brief was to expand the small house on the modest Ponsonby site, while offering something contemporary and compliant in the strict heritage zone.

The small galley kitchen was demolished and replaced with a bigger, brighter kitchen with an island bench, extending the existing homes small footprint. The owners wanted a modern kitchen, beautifully balanced with generous bench space, enough for the couple and their two kids to express their creativity on the culinary stage. The new kitchen has been strategically located in the centre of the extended and renovated home. The brief was to create a harmoniously shared relaxed space where the family could congregate, cook, and commune together. This resulted in a floor plan that combines an open plan living room and dining room off the kitchen, a space to gravitate and relax in the evenings.

The kitchen is spatially conceived as a bridge between the old and the new, as the space saddles between the bungalow and the new extension. This is expressed with the changing ceiling heights, higher in the old, and lower in the new, with a large skylight at the end of the island. The home feels spatially larger by the close proximity of the large west facing deck, capturing the summer light for long entertaining dinners.

The material palette is a sympathetic warm mix of black, white, and timber. Birch plywood timber lines the full height cabinets and the island fronts, linking both areas of the kitchen together. Thermoformed white melamine is zoned to the top and bottom cupboards to the back benchtop. A benchtop mix of lightly marbled white Silestone, satin stainless steel and a black granite splashback ties everything together.

The owners describe the alterations as “life changing”. There is much appreciated separation between generations. The sweet little house the couple fell in love almost two decades ago is all grown up.

By Box
16/05/2023

More Design Bites

Download the Box™ magazine

The Box Magazine can be viewed on the link below. The magazine showcases a number of new projects as well as our evolving philosophy around

Window gazing

Look in or look out, but whatever you do, take a second look. Large windows are not only practical, but it can plump up the

Box – The Architect Builder

Design Builder Architect Principles The hugely influential architect and design theorist, Christopher Alexander, described the role of the architect builder over 30 years ago.  “The